Gisteren interviewde ik Huub Bellemakers, hij staat op de lijst van GroenLinks voor de Provinciale Staten-verkiezingen. Het was een bijzonder interview. Een paar dagen eerder had Huub namelijk de nummer 51 van de lijst een gebroken kaak geslagen bij een vergadering. Het provinciaal bestuur had besloten om hem geen straf op te leggen, buiten een berisping en een boete. Hij mocht zelf weten of hij op de lijst wilde blijven of zich zou terugtrekken. Zelf gaf hij aan wel spijt van het gebeuren te hebben, maar hij bleef gewoon op de lijst staan. Want als politicus wil je gewoon verkiesbaar zijn.

Nee, stop. Zo ging het helemaal niet. Dat zou, laten we eerlijk zijn, ook wel een beetje raar zijn. Ik interviewde Huub wel gisteravond, maar hij had niemand geslagen (dat zou de schat ook nooit doen). Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan vermoed ik dat de reactie van GroenLinks niet zou zijn geweest ‘dat zoiets nu eenmaal hoort bij vergaderen’.

Elders kan dat blijkbaar prima. In de voetballerij bijvoorbeeld. Waar Utrecht-speler Kali zijn collega Peterson op de training een gebroken kaak heeft geslagen. En en passant ook een klap uitdeelde aan assistent-trainer Danny Koevermans. De leiding van FC Utrecht vond het best, gaf een boete, en ging over tot de orde van de dag. En stelde Kali de eerstvolgende wedstrijd gewoon weer op.

Dat is natuurlijk een krachtig signaal dat de club afgeeft, over hoe belangrijk ze fair play en respect op het veld vindt. Ook is het een heldere boodschap voor de jeugd, het geeft het belang van normen en waarden in het moderne voetbal aan. Ten slotte zal het ook iets doen voor de autoriteit van je trainersstaf, als je de hulptrainer af laat tuigen zonder er gevolgen aan te verbinden. Maar hé, alles voor het hogere doel, een paar puntjes extra pakken in de komende wedstrijd.

Die punten kwamen er overigens niet. Zondag speelde Utrecht tegen PEC Zwolle een draak van een wedstrijd die kansloos werd verloren. De geloofwaardigheid en integriteit van Utrecht waren verkocht, maar de ‘beloning’ daarvoor bleef uit. Gerechtigheid, heet dat.

En dan de reactie van de trainer na afloop van de wedstrijd tegen PEC Zwolle. “Nou, ja, nou, er was wel lang over nagedacht, ja, er waren voors en tegens, en ja, die waren afgewogen, en ja, dit was er uitgekomen. En ach, er zijn toch altijd mensen die het te streng of niet streng genoeg vinden, dus je doet het toch nooit goed.” Nou, jongens, maak je DAAR maar niet druk om. Er zullen in Nederland momenteel welgeteld nul mensen zijn die vinden dat jullie Kali te hard hebben aangepakt. Nee, de fans van FC Utrecht hebben het beter begrepen dan de clubleiding.

De laffe, kruiperige houding van de beleidsbepalers van Utrecht heeft zich uitbetaald in een deprimerend slechte pot en een terechte nederlaag. Het is een klap in het gezicht van alles wat de voetballerij de laatste jaren heeft gedaan om fairplay te bevorderen. Het enige wat hen én Kali past is diepe schaamte.

János Betkó is overigens van mening dat als er beelden zijn van de vechtpartij, het OM gewoon zelf tot vervolging moet mogen overgaan, aangifte of niet.


De afbeelding is afkomstig van Wikimedia Commons.

Tagged with:
 

5 Responses to Een klap in het gezicht

 1. Arno says:

  Inderdaad.. beetje mosterd na de maaltijd maar beter dan niks.

 2. Janos Betko says:

  Grappig, meer mensen hadden op het idee dat dit wel een passende titel was voor een stuk over dit onderwerp: http://www.nieuws030.nl/varia/vak-p-klap-in-het-gezicht-van-de-supporters/

 3. Lisa says:

  Blijft toch bijzonder dat geweldsincidenten vooral bij voetbal plaats lijken te vinden. Misschien inderdaad wel omdat er vaak nauwelijks wordt opgetreden, al helemaal niet op hogere niveaus.

 4. Arno says:

  Tja, het is zeker niet exclusief voor voetbal maar dat wordt verreweg het meeste gedaan in NL en trekt ook de breedste lagen van de bevolking aan in ons land.

  Maar ga maar eens na wat er ‘normaal’ gebeurt rond een kickbokswedstrijd, in maar vooral ook buiten de ring. Iets met Badr Hari.. En in de VS is het vooral ijshockey, maar ook rond NFL-wedstrijden gaat het geregeld mis, vooral met ontspoorde spelers.

  Uiteindelijk maakt het volgens mij niet zoveel uit welke sport het is, maar welke sport het meeste tuig aantrekt, als spelers en supporters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.