Religie maakt meer kapot dan je lief is. Dat was lang mijn overtuiging. En hoewel ik er tegenwoordig gematigder tegenover sta heb ik er nog steeds weinig mee. Wees gewoon kritisch naar jezelf: als iedereen zou handelen zoals jij, zou de wereld dan een betere plek worden? Het leven biedt me weinig perspectief na de dood, maar dat is reden te meer om er hier iets van te maken.

Over alle slechte invloeden van religies – al dan niet correct geïnterpreteerd – is de laatste weken wel genoeg geschreven. Daar tegenover kun je natuurlijk de betekenis voor het individu zetten, aangevuld met de positieve stimulans die religie kan hebben om als goed burger te leven. Sommige mensen zijn wellicht dusdanig individueel rationalistisch ingesteld dat zij een dreigende straf of beloning behoeven om zich betamelijk te gedragen, hoewel ik me afvraag of die instelling niet vooral een product is van onze cultuur.

Als ik naar mijn werk fiets kom ik de laatste tijd vaak een kraampje tegen van – ik vermoed – een paar jonge Jehovahs of andersoortige evangelisten. Met een ansichtkaartenrekje vol boekwerkjes ter ere van hun schepper, nodigen zij op bescheiden wijze passanten uit om deze te informeren. Op geen manier doet dit denken aan de verhalen van de opdringerige deur-tot-deur-tot-voet-tussen-die-deur verkopers van stekjes in het paradijs die er helaas ook zijn.

Deze individuen verdienen een knuffel. Wat meer kunnen zij doen? Ze zijn er obviously van overtuigd dat ongelovigen als ondergetekende, evenals aanbidders van de verkeerde god, zichzelf tekort doen. Ze willen redden wie gered wil worden. Wie niet wil luisteren moet het zelf maar weten, zij dringen zich niet op. Voor wie zoekende is bieden zij hun interpretatie van ons bestaan. Reclames voor frisdranken en zorgverzekeringen zijn agressiever aanwezig in de openbare ruimte.

Ik steek de loftrompet voor het vreedzame activisme. Of dat nou voor een schonere planeet, mensenrechten of een andere goedbedoelde overtuiging is. Het is niet altijd eenvoudig om kalm te blijven als je ziet dat de hele wereld het verkeerd doet.

 

Zonder bijbel verzamelt Joep zijn geboden elders. Zijn favoriet komt uit Baz Luhrman’s inspirerende Everybody’s Free to Wear Sunscreen: “Don’t waste your time on jealousy; Sometimes you’re ahead, Sometimes You’re behind. The race is long, and in the end, it’s only with yourself.”

 

Afbeelding door Shushruth [Public domain], via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

One Response to Een knuffel voor Jehovahs

  1. Arno says:

    Je zou gelijk hebben, áls dit type informeren het enige was wat ze (fout) deden. Helaas gaan ze nog steeds aggressief langs de deuren, dit verschilt gewoon enorm per jehova-gemeenschap (en persoon wsl). Én ze doen nog vanalles mis als het gaat om opvoeden, bijvoorbeeld kinderen die uit het geloof stappen worden ge-excommuniceerd. En er is natuurlijk vanalles mis met hun ideologie, maar zolang ze die voor zichzelf houden is dat prima. Dat ze hun kinderen ermee vergiftigen vind ik daarentegen wat minder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.