Beste Belgen,

Lange tijd waren wij Nederlanders ingenomen door de Bourgondische, volle Belgische bieren. Wanneer op vakantie locals Heineken prezen, wezen wij zuinigjes op de goudgele pareltjes uit de Zuidelijke Nederlanden.  Wat waren we trots op dat verdwaalde Trappistenklooster in Berkel-Enschot, deden we toch mee in de door Belgen gedomineerde Champions League der speciaalbieren. Het robuuste amberkleurige gerstenat maakte heel jullie land charmanter: de gaten in de snelweg waren ineens ‘authentiek’ en de wafelijzerpolitiek van de taalstrijd werd er onverstaanbaar door.

Het is alsof je de verkering met je eerste vriendinnetje uitmaakt: je zag veel te laat in dat het niks ging worden. De intentie is goed, maar soms is het gewoon niet genoeg. Het was leuk zolang het duurde, maar als je niet alles geeft kun je net zo goed stoppen.

Het is typisch voor gierige ‘Ollanders om meer aandacht aan hoeveelheid dan aan kwaliteit te schenken, maar eens is de maat (sic) vol. Jullie grote Belgische merken zijn voortaan slechts verkrijgbaar in ietepieterig kratbier van 25cl per flesje. Tragisch. Nederlandse supermarkten raken de kratten Palm, Duvel en Jupiler aan de straatstenen niet kwijt. Schunnig lonken de Duitse deernes naar de dorstige drankendilettant. Voorheen meanderde ik graag door de 33cl-cadeaus uit Steenhuffel en Breendonk, nu vrees ik dat de rücksichtslose efficiëntie van de Duitse halve liters over de minibiertjes heen blitzkriegt. Lieve Belgen, schenk ons een menswaardige hoeveelheid bier.

Willem de Kleijne verdrinkt zijn harteleed met een Hefeweizen

Tagged with:
 

2 Responses to Belgische bieren niet langer Bourgondisch

  1. Herman says:

    Nondeju en ik dacht dat de Nederlandse standaardflesjes van 0,33 al klein waren. Doe me dan die halve liters van de moffen maar!

  2. Arno says:

    Wat?? Bourgondisch bier dient in Bourgondische hoeveelheden gezopen te worden! Schande, zuiderburen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.