‘URGENT’ stond de hele avond in een rood kader bij het bericht op nu.nl over de aftredende koningin. De urgentie van dit bericht was me echter onduidelijk want de koningin bleek helemaal niet zo’n haast te hebben: haar aftreden zou pas over enkele maanden plaatsvinden. Bovendien zou er geen vreselijke ramp gebeuren als het bericht niet werd gelezen en zouden niet-lezers geen spannende gebeurtenis missen. Verschillende websites geven namelijk de gelegenheid deze urgente videoboodschap op je gemak terug te kijken. Of 578 keer op je gemak terug te kijken als je dat zou willen. Bovendien was het video-berichtje van ongeveer drie minuten ‘eerder op de dag’ opgenomen en werd die avond pas om 19u uitgezonden. Ook al zo’n teken dat de koningin haar boodschap zelf in ieder geval niet zo urgent vond.

Toch lijken haar onderdanen hier anders over te denken. Twitter overstroomde vanaf de aankondiging van de persconferentie met de door GeenStijl bedachte hashtag #trixit. Een groot deel van mijn facebook-vrienden vond het de moeite waard iets te melden. Dat de koningin waarschijnlijk zou aftreden bijvoorbeeld, of dat ‘Prins Pils/WimLex/Wimmie/de Bolle/Willem de Laatste’ de nieuwe vorst wordt, dat het tijd is voor een republiek (of een dictatuur) of enkel dat ze om 19u voor de tv zouden zitten met een zak chips. In afwachting van het urgente nieuws. Kennelijk was het ook leuk nieuws, want vrienden en vrienden van vrienden bleven elkaars berichtjes liken. Na de persconferentie vertelden we elkaar dat de koningin binnenkort aftreedt, dat ‘Prins Pils’* onze nieuwe vorst wordt en Nederland helaas niet is uitgeroepen tot republiek (of dictatuur). Gelukkig werden de berichtjes een paar uur later vergezeld met leuke plaatjes. Hart van Nederland zette de allerleukste op een rijtje.

Ook televisie- en krantenmakend Nederland vond de videoboodschap van de koningin erg urgent. Niet alleen sensatiekrant De Telegraaf, maar ook De Volkskrant besteedde de halve krant aan Hare Majesteit. De redactie van RTL Nieuws was inmiddels geëxplodeerd. En intussen vertelden onze BN’ers hoe geroerd ze waren door de videoboodschap. Marco Borsato ‘eert’ de koningin met een tweet en Georgina Verbaan ‘zat een partij te janken’ tijdens de toespraak. Goed om te weten natuurlijk.

Inmiddels waait de Bea-hype langzaam over.  Met het verbazingwekkende nieuws dat de inwoners van Argentinie het aftreden beduidend minder opwindend vinden dan wij. In de media is weer plaats voor andere belangrijke zaken. Zoals dat WimLex zijn bijbaantjes neerlegt waaronder het voorzitterschap van de UNSGAB, de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal (SG) van de Verenigde Naties (VN). Maar waarom bij dit bericht geen ‘URGENT’ met hoofdletters in een rood kader staat, snap ik dan weer niet.

 

* of WimLex/Wimmie/de Bolle’

One Response to Royal urgence

  1. […] dat Nederland de afgelopen week collectief geobsedeerd was door de verlate uittreding van Beatrix, was er ook wat aandacht voor alle senioren met minder […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.