Het is al lang duidelijk dat Obama ook deze verkiezingen gaat winnen, maar we gaan ons eerst vermaken met de Republikeinse primaries. Afgelopen nacht was de eerste voorverkiezing: de staat Iowa. Er zijn drie zaken waaruit het verdere verloop van deze voorverkiezing gedestilleerd kan worden.

Ten eerste de mediageilheid voor het onverwachte: Als favoriet Mitt Romney niet bovenaan zou eindigen, of wanneer hekkensluiter Bachmann toch in de top-3 zou belanden, dan horen Amerikanen slechts dat het een overwinning voor Bachmann en een nederlaag voor Romney was. De uitslag zelf is niet ter zake doende, slechts het verschil met de verwachting. De uitslag was zoals verwacht, met als kanttekening het krappe verschil tussen Romney en Santorum: slechts 8 stemmen.

Ten tweede maken kandidaten die slecht scoren in Iowa vaak binnen een paar dagen een einde aan hun campagne. Rick Perry zit al in het vliegtuig terug naar Texas, en Michelle Bachmann trekt naar verwachting tijdens een van de komende dagen de stekker eruit. De onderaan geëindigde Huntsman heeft geen campagne gevoerd in Iowa, zijn budget is te beperkt om het op te nemen tegen zwaargewichten als Romney. Hij was de afgelopen dagen in New Hampshire, waar de volgende voorverkiezing plaats zal vinden.

Ten derde is de Iowa caucus een graadmeter: welke kandidaten zijn “Republikeins” genoeg? Iowa is blanker, ouder en christelijker dan de rest van het land, en de republikeinen die naar een caucus komen zijn nog blanker, ouder en christelijker. Dit is waarom christenfundamentalist Rick Santorum zo goed scoorde gisteren. De verwachting is echter dat hij dit niet vast kan houden.

Concluderend kunnen we stellen dat er maar één serieuze kandidaat is namens de Republikeinen. Mitt Romney is al tijden favoriet, als hij geen fuck-ups maakt is hij onaantastbaar. Ron Paul doet al decennia mee met de presidentsverkiezingen, maar was nooit een serieuze kandidaat. Zijn goede uitslag in Iowa en het feit dat alle kandidaten zijn “kleine overheid”-boodschap hebben overgenomen spreken voor hem, maar zijn libertaire standpunten zijn te radicaal om te kunnen winnen. Newt Gingrich, Michelle Bachmann en Rick Perry tellen niet meer mee, als ze doorzetten is dat voor persoonlijk financieel gewin of mediageilheid (lees: $$$ bij Fox News).

Like Vrij-Zinnig op facebook en lees verder op 10 januari, wanneer de  voorverkiezing in New Hampshire plaatsvind!

 

Update 18:05: Bachmann trekt zich terug, Perry blijft het proberen.

8 Responses to De toekomst van de Republikeinse freakshow

 1. Ids says:

  Ron Paul was nooit een serieuze kandidaat omdat die doodgezwegen wordt door de republikeinse media. Echt heel raar, zag een verslag over de de caucasus in iowa, waar ze het hadden over Santorum, Romney, Gingrich als belangrijke kandidaten.

  Obama winnen? Nee joh, Romney gaat winnen. Ik hoop zelf van niet. Maar ik heb er geen vertrouwen in dat in de huidige crisis tijd een democraat gekozen gaat worden.

 2. Bart says:

  Afgelopen zomer, of misschien zelfs daarvoor, heb ik nog pagina’s vol gelezen over Rick Perry in The Economist. Toen al was er zo bizar veel aandacht voor dit onderwerp.

  En nu, na deze voor-verkiezing der voorverkiezingen, blijkt dat al deze aandacht voor niets is geweest?

  Kunnen we het hele gebeuren niet gewoon negeren en dan aan het eind van het jaar kijken wie het is geworden? Of mis ik echt iets heel elementairs? Wat is er zo boeiend en belangrijk aan dit gebeuren, behalve wie het uiteindelijk wordt?

 3. Willem de Kleijne says:

  @Ids: Lees hier waarom Obama zal winnen: http://vrij-zinnig.nl/wp/?p=1377

  @Bart: Een van de doelen van een anderhalf jaar durende voorverkiezing is het mobiliseren van de achterban en het wennen aan een kandidaat. Zonder dit proces is het erg lastig om te winnen van een zittende president.

 4. jasper vs says:

  Euh Willem heb ik iets gemist kunnen we mee stemmen. Zo nee dan hoef je mij ook niet te mobliseren.
  Nee die hele voorverkiezing mag men in Amerika best gek van worden. Voor mij is het voorlopig een beetje zoiets als schaatsen. Nouja totdat de strijd met Obama in beeld komt.

 5. Joep says:

  Ik vind het juist erg aardig om deze poppenkast uit de VS een beetje te volgen. Helaas, we kunnen er zelf weinig aan veranderen, maar het is helaas ook niet zo dat de Amerikaanse politiek levens elders niet beïnvloedt.

 6. Arno says:

  Edit: Hoe zeer ik ook hoop dat Obama wint, in dat stuk (http://vrij-zinnig.nl/wp/?p=1377) schrijft Willem alleen Perry, Cain, Bachman en Gingrich kapot. Of ook Romney en Santorum, de twee top-kandidaten, zichzelf opblazen lijkt me zeer onzeker. Is de wens hier niet de vader van de gedachte?

  • Joep says:

   Waarbij ik wel wil opmerken dat “we” niks schrijven. Stukken zijn in beginsel op naam van de auteur, in dit geval Willem. Ik ben overigens wel benieuwd wat Willem hiervan denkt 🙂

   • Willem de Kleijne says:

    Je hebt gelijk, Arno, ik laat Santorum en Romney heel. Dit om verschillende redenen: Santorum maakt überhaupt geen kans, zijn fundamentalistische boodschap sloeg aan bij 30.000 blanke, oude boeren in Iowa maar zal dat niet doen bij het grote publiek. Hetzelfde is waar voor Ron Paul, hij is te radicaal libertair.
    Ik ben ervan overtuigd dat Romney de nominatie in de wacht sleept. Echter, ook om zijn nek hangt de molensteen van dat eerdere blog: de Republikeinse kandidaten dragen extremistische standpunten uit omdat ze anders geen publiciteit krijgen van de belangrijkste media aan de rechterzijde (lees: Fox News). Dat is waarom Obama zal winnen.

    Overigens maakt het mij niet veel uit wie er wint, Obama heeft vorige week veel goodwill verloren onder de vrijzinnigen met het tekenen van de Defense Spending Act. Deze wet maakt het onbeperkt gevangen nemen van Amerikaanse burgers mogelijk en zet daarmee de facto de grondwet (habeas corpus) opzij. Het is geen toeval dat hij dit op 31 december deed, een dag dat men collectief te dronken is om zich op te winden over wetgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.