Geert Wilders heeft de vrijheid om te zeggen wat hij zegt. Zo heeft de onafhankelijke Nederlandse rechtbank begin dit jaar zelfs bevestigd. Die vrijheid is mij veel waard: een mens mag fel oordelen over iemands uitlatingen, maar dient nederig te zijn voor wat betreft het verbieden daarvan. Censuur op bepaalde uitlatingen is voor autoritaire regimes, die ook boeken verbieden of religieuze uitingen van een andere voorkeur.

Dat Wilders’ uitlatingen niet in strijd zijn met de wet impliceert helaas niet dat ze ook onschuldig en zonder gevolgen zijn. Hoewel Geert Wilders steevast ontkent dat de opvattingen van moordenaar Breivik iets met de zijne te maken hebben lijken ze “toevallig” wel als twee druppels water op elkaar. Door zonder gêne met een “partij” samen te werken die openlijk diepgewortelde afgunst en haat richting “links” en “moslims” predikt zorgen ook VVD en CDA impliciet voor een klimaat waarin “eenlingen” als Breivik ontstaan. “Breivik’s gedachtengoed” is immers niet door hem zelf verzonnen, “Dat gedachtegoed is bij tonnen tegelijk op internet te vinden, gedumpt door een netwerk van honderden, zo niet duizenden gluiperds, zwelgend in verongelijkt gekwezel dan wel schreeuwend over moord”. Aldus columnist Marcel Hulspas in een column die wellicht het lezen waard is:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.