Zo. De was hangt. Een mooi moment om ingrediënten voor het eten van vanavond te halen. Want dat je partner een vrouw is, en dan ook nog eens Indische roots heeft, blijkt helaas geen garantie voor een keukenprinses in huis.

Oh een fruitsalade kan ze uitstekend fabriceren hoor. Of een banaan- en perenprakje uit de staafmixer voor onze kleine. Nah, ik overdrijf hoor, ze doet het best aardig in de keuken, maar een goede pan nasi, of een stevige pot chili sin carne, laat dat maar aan mij over! Collega Lisahihi zie mijn mede-auteur dan gedomesticeerd zijn” Westerveld zet me neer als een makke gecastreerde labrador. Kom maar op!

Het valt voor veel mannen natuurlijk ook niet mee wanneer je het moet hebben van je macho-gedrag om status aan te ontlenen. En eerlijk is eerlijk: het scheelt enorm dat een man zich op het toilet niet hoeft in te houden om mannen in de omgeving in de waan te laten dat vrouwen nooit poepen. Maar is dat het waard om je in een SGP-rolmodel te laten duwen? Nee joh, doe mij die schort! Lekker belangrijk!

Schat, er is weer post van de belastingdienst, wil jij onze administratie weer even bijwerken? Dan ga ik even met de kleine naar de toko voor een elastiekje kousenband, de onvolprezen koning onder de groenten“. Een heel conventioneel huishouden kent huize Bos-Coenraad niet. Toegegeven, schoonmaken is niet een van mijn hobby’s. Maar van wie wel? Toch draag ik het schuursponsje met trots!

Waarom?

Emancipatie. Op z’n Spaans klinkt het nog relaxter: “eh man, si pa si“. Mijn “Get Out of Jail Free card“. In een klassiek huishoud-model kon ik die extra doordeweekse papa-dag wel op m’n buik schrijven.

Een gedreven feminist viel laatst over het woord papa-dag: “is het dan iedere andere dag mama-dag?” Ha! Dat mocht de lieve moeder willen! Maar dit hebben we prachtig verdeeld!

De papa-dag is een geuzennaam. Een verworven recht van deze geëmancipeerde man. En het aantal papa-dagen zal groeien. Het ouderschapsverlof voor mannen is pas een begin. Want hoewel de bouw van mannen zich vaak beter leent voor de ouderwets fysiek zware arbeid, zijn vrouwen eigenlijk veel beter geschikt voor de moderne bureaubaan. Vrouwen studeren beter. Ze plannen beter. Ze zijn gedisciplineerder en ze communiceren beter! Zolang het niet om gevoelens in de prive-sfeer gaat tenminste, want daarbij draaien sommige vrouwen nog steeds harder dan Koppejan en Ferrier in een kermisattractie.

Anyway. Lisa, het moge duidelijk zijn dat ik je strijd volledig steun. Emancipatie bevrijdt niet alleen vrouwen, het bevrijdt mensen!

Vrouwen aan de top!

Groet,
Een vrolijk kwispelende gecastreerde labrador. Woef!


(hoewel meneer Lebbis het huishouden misschien wat romantischer voorstelt dan het is, wil ik u dit fragment niet onthouden)

 

9 Responses to Eén groot labradorcomplot

 1. Tijl says:

  Grappig hoe dat werkt, vooringenomenheid over maatschappelijke rolverdeling.

  De eerste keer dat ik de zin “Schat, er is weer post van de belastingdienst, wil jij onze administratie weer even bijwerken? Dan ga ik even met de kleine naar de toko voor een elastiekje kousenband, de onvolprezen koning onder de groenten“ las, ging ik er ondanks de context toch vanuit dat jij dan de boeken in ging duiken.

 2. Lisa says:

  Haha, briljante reactie Joep! Toch weet ik wel zeker dat huize Bos-Coenraad een van de weinige huishoudens is waar het werk eerlijk verdeeld wordt. Ik had trouwens verwacht dat jij wel Coenraad-Bos zou schrijven.

 3. Arno says:

  Emancipatie is mooi, ik kook zelf ook graag, was af en maak schoon, maar… Gaat het bij jullie ook zo geemancipeerd als de dakgoot verstopt zit of de kozijnen geverfd moeten worden? En hoe denk je over het ophouden van de deur, het aannemen van de jas en het aanschuiven van een stoel voor vrouwlief? Of mag dat wel omdat het gewoon galant is?

 4. Lisa says:

  Een slimme vrouw laat het fixen van een dakgoot die verstopt raakt natuurlijk aan de man over. Veel te gevaarlijk om dit zelf te doen. Jassen aannemen en het aanschuiven van een stoel is galant, evenals het kopen van een grote bos rozen op Valentijnsdag, de vrouw naar huis dragen als ze moe is en het betalen van de drankjes in de kroeg.

 5. Joep says:

  *PROEST* @ “grote bos rozen op Valentijnsdag”. Daar ga ik niet eens op reageren. Nou vooruit, heel kort dan: WHOEHAHAHAHA.

  Daarbij heeft Arno natuurlijk wel een puntje: dat zijn wat mij betreft allemaal dingen die bij voorbaat zeker geen taak voor of man of vrouw hoeven te zijn. Omdat mevrouw Bos-Coenraad haar studie beter weet te combineren met een bijbaan dan ik de mijne, zit zij beter in de slappe was dan ik. Het komt daarom vaker voor dat zij mij trakteert in de horeca dan andersom. Als een deel van de inventaris in huis om onderhoud smeekt ben ik daar meestal de beste persoon voor.

  Wat mij betreft moet de boodschap van emancipatie gewoon zijn dat geslacht niet bij voorbaat mensen in een rolmodel duwt maar dat we op basis van kwaliteit bepalen wie wat doet. Als zo’n categorische onderverdeling tenminste nodig is.

  Ook Lisa weet natuurlijk ook wel dat haar opportunistische geshop uit de ruif van het cultureel bepaalde haar feministische statement bepaald niet versterkt 😉 Begrijpelijk is het best: het is gewoon lekker om af en toe verwend te worden door je date/partner, of om een vervelend klusje af te schuiven op de ander, maar mijn y-chromosoom maakt voorgestelde services nog niet tot een vanzelfsprekendheid 😉

 6. Arno says:

  Klopt, en heel serieus meen ik het ook niet allemaal hoor. Maar wat ik wel wil zeggen is, dat wanneer het ‘automatisch’ is dat ik de verfkwast en de ladder moet pakken, waarom is het dan onrechtvaardig als vrouwlief ‘automatisch’ de afwasborstel zou moeten pakken? Emancipatie mag wel twee kanten op werken, toch?

 7. Ture says:

  Arno, je woont toch op 12 hoog? Heb jij wel zo’n hoge ladder??

  En Joep, het enige wat Y-chromosomen doen voor een man, is hem al dan niet kleurenblind maken. Het maakt je geen betere dakgootontstopper. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.