Na uren lang overleggen, sparren en feedback geven op concepten in onze agile werkomgeving begeef ik me samen met mijn collega naar de pantry voor een coffee break. Na al dat verbinden, schakelen en delen hebben we een klap gegeven op de definitieve aanpak die prachtig samenhangt met ons hoger doel. De stoom komt ons uit de oren. Zo…. Kantoor-bitches onder elkaar. Even bijroddelen onder het genot van een kartonnen bekertje slappe automaatkoffie.

Kantoortuin

Generaliserend gezegd kom je in de meeste kantoortuinen de volgende soorten mensen tegen: braverikken, gladjanussen, berenzoekers, angsthazen, blaatapen. Een combinatie van het gezelschap gevoed door slappe automaten-koffie leverde inspiratie voor deze blog.

Gladjanussen

Mijn minst favoriete kantoorbewoners zijn  ‘de gladjanussen’. Met een flinke dosis opportunisme en een extreem talent voor ‘hielen likken’ weet deze soort zich perfect door het kantoor te manoeuvreren zonder zijn handen vuil te maken aan zaken waar geen credits mee verdiend worden. Een gladjanus is altijd precies aanwezig en in actie op de momenten als er ‘gescoord kan worden’.

Braverikken

Zelf behoor ik tot het ‘Braverikken’ ras. Wij braverikken willen doen wat er gedaan moet worden. Hard werken uit principe. Goed voor de kutklussen en slecht in het scoren van punten bij de baas. Wij laten ons zien in betweterigheid.

Berenzoekers

De braverik is niet te verwarren met ‘berenzoekers’. Beren op de weg, wel te verstaan. Dit ras collega’s stelt altijd 100 vragen over ideeën en staat bekend om de uitspraak ‘dat voelt toch niet helemaal goed’.

Angsthazen

De angsthazen sluiten zich graag bij de berenzoekers. Ze zijn altijd bang om meer werk te creëren en schuiven daarom het liefst alles op de lange baan.

Blaatapen

Dan hebben we nog de blaters. Vragen veel aandacht en zijn lang van stof maar uhhh wat hebben ze nu eigenlijk gezegd? Blaters voegen eigenlijk niet zo veel toe herhalen eigenlijk de hele tijd zichzelf, de ander en het populaire kantoorjargon.

Wellicht herken je je in bovenstaande beschrijving van het kantoortuinvolk. Zoals bij veel stereotypering zit er een kern van waarheid in deze beschrijving. Wat moet je met deze informatie? Vooral niet al te serieus nemen. Zorg gewoon dat je jezelf blijft en toch de jungle overleeft zonder je al te veel aan  je medekantoorbewoners te storen.

 

 

Afbeelding via Wikimedia Commons.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.