Afgelopen weekend moesten de partijleiders bezinnen van Edith Schippers. In de hoop dat partijen met nieuwe ideeën komen voor de formatie. Maar heeft dit wel zin?

Direct na de verkiezingen werd in de media gesproken van een motorblok wat de basis zou moeten vormen van een nieuw regering. VVD, CDA en D66 waren logische partners om het samen te gaan doen, en hoefden er alleen nog een vierde partij bij te vinden. En daar zit nu precies het probleem.

Na het stuklopen van de formatie liepen de meningen uiteen of het kwam door de principes van Jesse Klaver, of door de stugheid van Sybrand Buma. Maar wat wel duidelijk was: VVD, CDA en D66 wilden het liefste met zijn drieën door en zochten weer een nieuwe partner. Blijkbaar waren de onoverbrugbare verschillen niet onderling, maar alleen met GroenLinks.

Er is dus een centrumrechts motorblok wat dolgraag wil regeren, maar met wie? GroenLinks is afgevallen, D66 wil geen ChristenUnie, SP wil niet met de VVD en PvdA wil vooralsnog helemaal niet. En VVD en CDA sluiten aan de rechterkant de PVV uit, waardoor een patstelling is ontstaan.

En eigenlijk snap ik de linkse partijen ook wel. Wie wil er nu als kleinste partij aansluiten bij een centrumrechts motorblok wat al gevormd is? Waar je dus het beleid hooguit een beetje naar links kunt zetten, maar het in gewicht altijd aflegt tegen het blok.

Volgens mij zit daar de echte patstelling. Bij de houding van deze drie partijen, die hun partnerschap al een uitgemaakte zaak vinden, maar voor een meerderheid toch nog even een vierde partij nodig hebben. En het lijkt voor dit motorblok niet uit te maken of dit PvdA, SP, GroenLinks of (behalve dan voor D66) de ChristenUnie is. Deze partijen moeten dan in het landsbelang over hun schaduw heenstappen en het motorblok aan een meerderheid helpen.

Het wordt tijd dat dit motorblok over de eigen schaduw heen stapt. Pas als deze partijen niet meer als blok werken, maar ook openstaan voor andere combinaties, wordt deze formatie vlotgetrokken. Ik ben benieuwd.

 

Dit stuk werd geschreven door Wilco Bos en verscheen ook hier.

Tagged with:
 

4 Responses to Motorblok

 1. Arno says:

  Op zich lijkt dit me waar, maar die drie partijen worden niet alleen door zichzelf maar ook door de rest van de kamer zo betiteld. Wat doe je daaraan?

  En wat zijn er voor andere opties? Over rechts kan niet vanwege de onbruikbaarheid van de PVV en over links is er geen meerderheid.

  • Janos Betko says:

   Wellicht het loslaten van dat het 4 partijen moeten zijn? Dan heb je sowieso dat de 4e partij niet het ‘aanhangsel’ is. Ook komen dan weer nieuwe opties op tafel.

  • Wilco Bos says:

   Ik zie het andersom. Ze worden door de media en andere partijen als zodanig betiteld, maar zijn zich ook zelf zo gaan gedragen. Hierdoor onstaat altijd een 3 tegen 1 situatie als ze met een vierde partij praten.

   Mogelijke oplossingen:
   – CU, GL, SP of PvdA gaan toch meedoen
   – Er wordt geen 4 maar 5 partijen kabinet gevormd. Bij het motorblok schuiven dan 2 partijen aan, waardoor er meer evenwicht is.
   – Er komt een coalitie zonder het volledige motorblok. De centrumlinkse coalitie met het CDA waar Roemer op doelt, zie ik vanwege het conservatisme van het CDA niet als haalbaar. Wellicht kan VVD-GL-D66-PvdA-CU (of ipv CU de PvdD of SP) een optie zijn.
   -CDA en VVD stappen over de weerzin voor de PVV heen en gaan over rechts. Qua programma zitten deze partijen tenslotte niet zo ver van elkaar.

   • Arno says:

    Tja, het zijn allemaal matige opties.. De eerste optie levert coalities tegen wil en dank, waarbij de 4e partij bij het minste of geringste geneigd zal zijn de boel te laten klappen.

    De tweede optie levert 5 partijen op, per definitie instabiel. En het CDA zal nooit met 3 ‘rode’ partijen gaan regeren zoals Roemer wil.

    Als laatste optie: hoe duidelijk moet de VVD nog aangeven dat ze niet willen regeren met de PVV? Volgens mij is Rutte daar meerdere keren zeer expliciet over geweest. Dat gaat dus niet gebeuren. En het lost niks op, want ook met de PVV heb je dan nog steeds 4 partijen nodig.

    Mijn gok? Uiteindelijk overwint de pluchedrang van de PvdA het toch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.