“Geld studiebeurs naar 4.000 extra banen hoger onderwijs” kopte de Volkskrant gisteren, waarna het ‘nieuws’ door andere media vrolijk werd overgenomen. “Het overgrote deel van het geld dat vrijkomt door de invoering van het leenstelsel voor studenten, wordt geïnvesteerd in extra docenten op hogescholen en universiteiten. Het onderwijs kan zo kleinschaliger en intensiever worden. Op den duur kunnen er meer dan vierduizend nieuwe docenten worden aangetrokken.” Prachtig natuurlijk!

Maar… klopt het wel?

Allereerst over de strategische agenda: het meerjarenplan van minister Bussemaker voor het hoger onderwijs. Control+F wijst uit dat het getal 4000 vier keer voorkomt, in combinatie met prachtige ‘als… dan-redenaties’ : “Wanneer structureel 60% van de middelen studievoorschot door instellingen wordt besteed aan het aannemen van extra docenten, kunnen oplopend naar 2025 bijna 4000 extra docenten worden aangenomen.”[1] En even verderop  “…daarom wil ik het mogelijk maken voor instellingen om structureel ca. 4000 meer docenten aan te nemen.”

Behalve dat de minister haar belofte heel wat vrijblijvender opschrijft dan de Volkskrant en de andere volgzame media, slaat het natuurlijk nergens op. Hoezo ‘het mogelijk maken?’ instellingen zijn al vrij om extra docenten aan te nemen. Graag zelfs! Bovendien weet Bussemaker zelf ook dat zij er weinig over te zeggen heeft. Het onderwijs kent namelijk een lumpsumfinanciering: een bak met geld die vanuit de Hoftoren wordt overgemaakt op de rekening van onderwijsinstellingen. En die mogen ermee doen wat ze willen. Slechts een klein deel van de bekostiging hangt af van prestatieafspraken: afspraken tussen de instellingen en het ministerie. Ironisch genoeg willen de hogescholen en universiteiten,alsmede een groot deel van de Tweede Kamer, daar juist vanaf.


De reacties van de onderwijskoepels zijn daarom ook niet verrassend. “Mooie visie, maar te ambitieus”, is eigenlijk de korte samenvatting. Met andere woorden: “Bekijk het maar, wij maken zelf wel uit wat we gaan doen met het geld. En by the way, het bedrag is nog veel te laag.”

Al eerder schreef ik dat de ‘opbrengsten’ van het leenstelsel erg onduidelijk zijn en de minister kritische vragen handig wegmoffelde. En er mee wegkomt ook. Nu blijkt dat het ministerie OCW niet alleen de Eerste en Tweede Kamer, maar ook de journalistiek voor het lapje houdt. Sterker nog: voor de tweede keer stinkt iedereen er met open ogen in, want wat er met de beloofde 3000 banen voor startende leraren is gebeurd, weet ook niemand.

Ik vrees dat de persvoorlichters op het ministerie van OCW zo weinig inspiratie hadden dat een van hen op een gegeven moment zei: “Weet je wat? We herhalen gewoon dat geintje van de vorige keer en doen er nog een schepje bovenop: we beloven nu 4000 banen. Kijken of ze er alweer intrappen.”

Lisa Westerveld hoopt dat de media achterdochtig worden als volgend jaar 5000 banen worden beloofd[1] 2015, Strategische Agenda hoger onderwijs, p. 25
De afbeelding is bedoeld om studenten te informeren en afkomstig van het ministerie OCW

6 Responses to Bussemakers banenmachine

 1. Arno says:

  …als 60% van… dán…
  60% van een sigaar uit eigen doos, besteedbaar aan onderwijs nadat je zelf bent afgestudeerd. O wat zal die sigaar lekker zijn!

  Ennuh, wat zijn ze met die overige 40% van plan? Auto’s met chauffeur? Buisiness-class vliegen?

 2. Ilse says:

  Het wordt pas écht leuk als je je eigen opleiding tot leerkracht helemaal hebt mogen lenen, om vervolgens niet aan de bak te komen omdat de jou voorgespiegelde baankansen er helemaal niet komen.

 3. Ture says:

  Hoe kan dit nou zo stinken zonder dat enige journalist het ruikt?

 4. Arno says:

  Tja, vooral niet te kritisch zijn hé, want voor je het weet word je als journalist niet meer uitgenodigd op de vrijmibo of de pre-reces-bbq..

 5. Lisa says:

  In dit geval vrees ik dat de voorlichters van het ministerie de Volkskrant een deal hebben aangeboden: ‘jullie krijgen de primeur, maar dan geen wederhoor’. De Volkskrant had natuurlijk moeten zeggen ‘pleur op en ga naar De Telegraaf’, maar helaas.. En de andere media nemen het vervolgens over zonder zelf te checken hoe het zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.