Gisterochtend was het weer zo ver. Ik wilde niet wakker worden. De kinderen wilden niet wakker worden. En ik kijk nu al weer reikhalzend uit naar wat ik over zes maanden ga meemaken. Jengelende kinderen die om 06:00 naast mijn bed staan.

Mijn wekker is al jarenlang aangesloten op een atoomklok (behalve als ik hem in het hoekje naast de verwarming zet). Over het op tijd zetten van mijn iPhone denk ik ook niet na. In het post-Peter-Heerschoptijdperk die halfjaarlijks half Nederland in verwarring bracht met zijn repeterende zomerwintertijdkopspijkeract, merk ik dat ik niet eens denk aan het verzetten van de klok als ik niet toevallig het achtuurjournaal kijk. Net als vele andere medelanders.

Daarom wil ik een nieuw systeem van tijd voorstellen. Ik vind (en heb dat reeds eerder geponeerd op mijn niet meer bestaande Feestboekaccount) dat we toe moeten naar een meer flexibel zomer- en wintertijdsconcept. Hoe zou dat er uit kunnen zien? Bijvoorbeeld dat er 26 weken iedere week 2 minuten en een beetje per week bij komt en dan 26 weken andersom. Volledig automatisch, zonder dat de mensen het merken.

Dit heeft maar één nadeel. Dat stations- en kerkklokken niet meer op tijd staan. Maar ja… dat deden ze toch al niet.

 

Afbeelding uit het publieke domein via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

12 Responses to Zomer- en wintertijdstrijd

 1. Maarten says:

  Volgens zijn stationsklokken helemaal compatible met je idee van gradueel tijd verzetten; http://www.goeievraag.nl/vervoer/openbaar-vervoer/vraag/34153/stationsklok-even-stil-voordat-minuut

 2. Arjen Besselink says:

  Ik bedoelde eigenlijk die klok op de stationstoren in Nijmegen. Die staat nooit echt op tijd.

  Maar mooi dat deze al goed zijn 😉

 3. Thijs den Otter says:

  Is gewoon ophouden niet de eenvoudigste oplossing voor dit gezochte probleem? Mensen die in de zomer langer van het daglicht willen genieten, staan maar een uur eerder op.

 4. Arno says:

  Precies Thijs, helemaal met je eens! 😉

  Zomertijd is de kunstmatige tijd en dus is een terugkeer naar wintertijd logisch. Dan heb je geen rare jetlags 2x per jaar zonder dat het enig zin heeft. Zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen maar dat is nooit aangetoond en het zou goed zijn voor de economie, ook nooit aangetoond. Dus: niet klooien met de klok en gewoon vanaf blijven.

  • Jasper says:

   Alle tijd is kunstmatig. Maar terzake. Ik wordt in de lente altijd vroeg wakker. Met die zomertijd kan ik tenminste nog een beetje uitslapen.
   Wat de Column betreft. Mijn wekker radio draait niet op de atoomklok

 5. Ture says:

  Ga gewoon 2 weken naar Finland voor de zomertijd in gaat. En plan een weekendje Londen in de herfst. Je moet gezochte problemen bestrijden met gezochte oplossingen.

 6. Annelieke says:

  Wat dacht je van: de klok nu een half uur achteruit zetten en vanaf dan gewoon stoppen met de zomer- en wintertijd. Beste van twee werelden ;-).

 7. Ilse says:

  Of zoals de Australische boerin in de outback van Queensland in haar boze brief naar de krant schreef: “Ik ben tégen het invoeren van ‘daylight savings'(zomertijd)! Ik heb in de zomer al genoeg zon op mijn dak staan, dat uur extra kan me gestolen worden!” 🙂

  Tot dusver heeft Queensland nog geen daylight savings ingevoerd, net als een aantal andere staten. Wel en geen zomertijd hanteren in één land. Dát is pas ingewikkeld. Wordt leuk in Europa als Nederland besluit te kappen. Wat gaat dat allemaal wel niet kosten in ronde Eurootjes gezien onze internationale handelsbetrekkingen?

  • Arjen says:

   Ik geloof dat zoiets ooit ook in een Aziatisch land is gebeurd. Eenzijdig de zomer- of wintertijd afschaffen. Luchtverkeer liep in de soep en er waren ook andere consequenties. Gelukkig was >90% van de onderdanen in overheidsdienst, dus is niet de maatregel teruggedraaid maar zijn de ambtenarenwerktijden vervroegt/laat. Zonder gezichtsverlies van de grote leider 😉

 8. Ture says:

  Ach, 2x per jaar de klok een uurtje verzetten… Stel je voor dat je een Afghaan bent die net over de grens met China werkt, dan moet je 10x per week je horloge 3.5 uur verzetten! Of je bent Nepalees, woonachtig in een grensdorp, en je gaat elke dag naar de markt in India om je waar te verkopen, zit je biologische klok er weer een kwartier naast! Aanpassen aan een nieuwe tijd kost om en nabij 1 dag per uur. Deze arme Nepalees is dan net gewend aan de nieuwe tijd als het weer tijd is om naar huis te gaan, en hij aan tafel moet voor het diner terwijl hij nog 15 minuten moet wachten tot zijn eetlust komt…
  http://www.timeanddate.com/time/map/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.