Zou staatssecretaris Mansveld het zelf gezien hebben? Dat het aanhoudende geklungel van de NS en de traditionele publieke hoon die volgt een pracht van een metafoor is voor de staat waarin haar partij verkeert? Helemaal omdat het verstandshuwelijk tussen NS en ProFail met een beetje fantasie vergelijkbaar is met dat van de PvdA en coalitiepartner VVD? Kan iemand een andere reden bedenken waarom de bewindsvrouw vorige week in een brief naar de Kamer liet weten dat het besluit tot invoering van de winterdienstregeling terecht was? Mij lukt het namelijk niet.

Ofschoon ik het nieuws dat de dienstregeling drastisch werd aangepast aanvankelijk met gevloek ontving, heb ik me 29 januari toch vooral bescheurd. Als je in een waterig zonnetje op een trein staat te wachten en er volgt een omroepbericht waarin NS op theatrale wijze waarschuwt voor ‘grillig winterweer’, dan werkt dat domweg op de lachspieren. Niets aan te doen. En het viel niet alleen op lokaal niveau mee: op de sociale media werd het spoorbedrijf door heel forenzend Nederland beschimpt en uitgelachen. Terecht.

Door een freak incident op het Media Park ontsnapten de bedenkers van de winterregeling die dag aan een avondje als lijdend voorwerp op TV en bleef het aantal kolommen in de dagbladen beperkt. Een verdwaasde knul die een portier gijzelt in een studio van het NOS Journaal heeft nu eenmaal meer nieuwswaarde dan de gebruikelijke winterchaos op het spoor.

Maar er lagen natuurlijk wel Kamervragen. Want ook politici vroegen zich af hoe het in vredesnaam kon dat de helft van de beroepsbevolking te laat of niet op zijn werk verscheen,  studenten tentamens misten en bejaarden hopeloos verdwaalden tussen Amersfoort en Hilversum. Terwijl de weergoden daar absoluut geen aanleiding voor gaven.

Wat blijkt uit de antwoorden? Staatssecretaris Mansveld vindt het allemaal prima. Het besluit is immers volgens de juiste procedure genomen. Aan de suggestie dat de procedure  misschien niet deugt, waagt ze zich niet. De dooddoener ‘better safe than sorry’ haalde de brief aan de Tweede Kamer gelukkig wel, waarmee het motto van de PvdA in deze coalitie met de VVD toch ook in deze tekst is meegenomen.

De dadendrang van mevrouw Mansveld volg ik niet nauwkeurig genoeg om er stevige uitspraken over te doen. Op basis van wat ik in de krant lees, constateer ik dat ze zich niet onderscheidt van de andere PvdA-bewindslieden. Als in: ze probeert haar termijn uit te zitten zonder de randen op te zoeken, want anders wordt de VVD misschien boos. In het matsen van bestuurders wekt ze ergernis dan wel verbazing, bij proefballonnetjes die ze oplaat in de Tweede Kamer neemt ze niet de moeite om eerst eens te kijken wat de beroepsgroep er eigenlijk van vindt. Kortom, keurig in lijn met de hoe de Kamerfractie zich opstelt in het zorgdebat, of hoe de minister van onderwijs haar Hoftoren runt. Diederik Samsom zal dus wel tevreden zijn over zijn bewindsvrouw op Infrastructuur en Milieu.

Ik vrees alleen dat PvdA-kiezers onderhand steeds meer op moedeloze NS-forenzen gaan lijken. Want wie keer op keer hoort dat je het als kiezer niet begrepen hebt, dat met het zoveelste futloze compromis toch echt het onderste uit de kan is gehaald, dat het na de volgende verkiezingen vast veel beter gaat en dat het allemaal nog veel erger was geweest als de PvdA niet in de regering had gezeten, denkt uiteindelijk ‘laat maar’. Een smaldeel van de kiezers zal boos worden, het merendeel zal gelaten de schouders ophalen, een enkeling stuurt eens een nijdig of ironisch tweetje de wereld in. Prima vergelijkbaar met wat je ziet op een perron als er zonder reden een winterdienstregeling is ingesteld omdat het anders nog veel erger zou kunnen worden op het spoor.

Mochten de campagnestrategen bij de PvdA denken dat hun kiezers net als de forenzen – hoewel gepikeerd – toch weer instappen als dat van ze wordt verlangd, dan vrees ik toch dat we op 18 maart geconfronteerd worden met beelden van partijbonzen die sip naar hun glas doodgeslagen bier staan te staren. Overstappen naar een andere partij is immers eenvoudiger dan besluiten dat je nooit meer met de trein wilt en dus maar een auto koopt.

Het is beslist waar: de PvdA-kiezers kwamen altijd weer terug. Maar je kunt de mensen die werken in de publieke sector niet blijven teleurstellen, studenten niet blijven afschepen met hogere collegegelden en nu zelfs met een leenstelsel, zaken als zorg en bijstand niet ongestraft over de schutting blijven gooien in de hoop dat het op gemeenteniveau wordt opgelost. Er komt een moment dat kiezers zeggen: ik geloof de PvdA niet meer. Ook als er weer wordt gezegd dat het signaal van de kiezer is begrepen.

Thijs heeft wel eens uit strategische overwegingen op de PvdA gestemd, al is hij eigenlijk te links voor de sociaaldemocraten. En hoewel de kans klein is dat hij nog eens op de partij stemt, droomt hij nog steeds van een sterke PvdA die kleur bekent. Een PvdA die het liefst formeert ‘over links’. Een PvdA die ook als het minder in de mode is staat voor een sterke publieke sector. Een PvdA voor wie de mantra ‘de sterkste schouders, de zwaarste lasten’ meer is dan een lege huls. Een PvdA die sterk genoeg is om pijnlijke compromissen goed uit te leggen door vooraf een duidelijke inzet neer te leggen. Een PvdA die is gemodelleerd naar het ideaal van de man die een tienjarige Thijs ooit de hand schudde op het Binnenhof.

 

 

Afbeelding afkomstig van Wikimedia Commons.

Tagged with:
 

10 Responses to De NS-forenzen onder de kiezers

 1. Hester says:

  Mooi stuk! 🙂 Ik zou inderdaad wel willen dat wisselen van vervoersmiddel net zo makkelijk zou zijn als op een andere partij stemmen bij de verkiezingen. Ik ben erg benieuwd naar de uitslagen van 18 maart.

  • Thijs den Otter says:

   Ik ook Hester. Als de voortekenen niet bedriegen, zouden we zomaar eens eind september een nieuwe Kamer kunnen kiezen. Of zou ook deze coalitie ook lekker blijven zitten als ze worden weggevaagd?

 2. Janos Betko says:

  Ik zou op een onderwerp als dit nou zo graag een keer een PvdA’er in hart en nieren zien reageren. Eentje die nog trouw is aan de partij, en die uit komt leggen waarom, ondanks alles, hij of zij er toch in gelooft.

  • Thijs den Otter says:

   Het zou inderdaad fijn zijn als er een echte PvdA’er reageert. En dan vanuit zijn idealen commentaar geeft…ik vrees alleen dat ik me met Arno afvraag of die nog bestaan.

 3. Arno says:

  Bestaan die nog?? Uitstervend ras lijkt me..

  Op zich ben ik het op veel punten eens met de schrijver dat de PvdA veel inlevert in de regering. Maar vergis je niet, dat is ook zo voor de VVD. Iedereen weet dat dit geen liefdeshuwelijk is, maar gedwongen door de uitslag.

  • Thijs den Otter says:

   Ik weet dat het ook voor de VVD een ‘moetje’ is Arno. Verschil is dat die partij geen valse verwachtingen bij me wekt maar met zijn standpunten zelfs het duidelijke signaal geeft dat ik vooral niet op ze moet stemmen. Overigens kan ik me voorstellen dat veel VVD-stemmers zich de afgelopen nieuwscyclus behoorlijk hebben geschaamd voor hun partijleiding. Misschien moeten ze hun zero tolerance-standpunt nuanceren tot ‘zero tolerance voor paupers en allochtonen’. Is wel zo eerlijk.

   • Arno says:

    Ja datzelfde gevoel heb ik als linkse partijen hun punten niet waarmaken. En ja, natuurlijk ben ik niet blij met dat soort schandalen in de partij, al ben ik geen VVD-lid. Maar ja, veel keus op rechts is er niet, de PVV ga ik niet aan beginnen en D66 vind ik te naief en veel te pro-EU.

    • Thijs den Otter says:

     Dus voor jou is de slogan: VVD. Bij gebrek aan beter!

     Nu maar hopen dat de PvdA die frase niet al heeft gedeponeerd voor een volgende campagne.

     😉

 4. jasper says:

  Ik vind eigenlijk dat men wel te hoge verwachtingen heeft van de PvdA. Ze Zijn zelden en zeker de laatste tijd niet de grootste partij geweest. Nederland heeft met CDA, D66 en VVD nou eenmaal een sterk centrum rechts blok. En met de PVV radic alen erbij blijft er niks anders over dan sprokkelen. Als Nederland het linkser wil moeten ze linkser stemmen.
  En tja als je de spoorwegen liberaliseert als centrum rechts zijnde krijg je de winterpauze waarbij de conducteurs vakantie kunnen nemen en je personeelsbestand kan opschonen. Was dit jaar beter dan de afgelopen jaren toch?

  • Thijs den Otter says:

   Op zich heb je een punt als je zegt dat het lastig is tegen de rechtse meerderheid op te boksen. Maar dat is niet het punt dat ik met dit stuk wil maken. Het gaat me er om dat de PvdA zich rond verkiezingen opwerpt als de redelijke linkse partij die weliswaar compromissen sluit maar altijd uit gaat van solidariteit. Zodra ze een keer in het kabinet zitten, blijkt het ‘meedoen’ echter een doel op zich en zijn de linkse praatjes niet meer dan een manier om zeteltjes te snoepen van de SP en GroenLinks. Als je ziet wat er gebeurt in het onderwijs of de zorg, dan moet je toch concluderen dat het niet veel uitmaakt of de PvdA met een stel rechtstere in de coalitie zit of niet.

   NS beter dan de afgelopen jaren? Nee. Echt niet. Het is echt het gebruikelijke werk. De winterdienstregeling werd nodeloos ingezet en het is regelmatig echt een bende rondom Utrecht. Electriciteit er uit kan een keer gebeuren, maar doorstarten zou echt niet zo lang moeten duren. En dat er met achterhaalde systemen zonder back-up wordt gewerkt waardoor het spoor geheel is ontregeld kan echt niet. En dan is er die meneer van ProRail die meer dan 2 ton beurt omdat de staatssecretaris hem op die plek wil…tsja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.