Eind november kopte De Correspondent dat de vakbond een 4 krijgt voor rekenen. Het bericht werd door verschillende mensen gedeeld, want zo gaat dat volgens het model van de Correspondent.

De auteur maakte gehakt van een onderzoek van de vakbond. Deze had een te grote broek aangetrokken door op basis van een onderzoek te concluderen dat een op de drie docenten wordt gepest.* Een ondeugdelijke conclusie bleek later, want docenten werd gevraagd of op hun school docenten werden gepest, niet of zijzelf te lijden hadden onder pestgedrag. Terecht dus dat de vakbond terechtgewezen werd.

En dit was niet de eerste keer. Al eerder ontmantelde correspondent Johannes Visser de vakbond als leugenaars. Eerder dit jaar werd een verhaal de media ingeslingerd dat stelde dat de helft van de docenten zou overwegen om te stoppen. Alweer slechte conclusies naar aanleiding van beroerd onderzoek. Feilloos laat Visser zien waar het misgaat: de vakbond wil nieuws en maakt daar een onderzoek bij. Zo doen ze dat, die vakbonden. Goed dus dat de vakbond wordt ontmaskerd.

Begrijp me goed; helemaal prima dat een gerenommeerd medium als de Correspondent slecht onderzoek onder de loep neemt en met de grond gelijk maakt. Heel goed dat, in tegenstelling tot veel andere media, conclusies niet meteen voor waar worden aangenomen.

Maar des te vreemder is het dat de auteur zelf n=1 toepast in zijn conclusie: “Daarom ben ik dus geen lid van een vakbond”, eindigt hij zijn stukken. Alsof we in het onderwijs alleen al niet meerdere vakbonden hebben. Met allemaal hun eigen karakter en werkwijze. Net zoals De Correspondent niet verantwoordelijk is voor fouten die Trouw maakt, zijn de andere vakbonden niet verantwoordelijk voor slecht onderzoek van een andere organisatie, lijkt mij.

János Betkó was twee jaar bestuurder bij de studentenvakbond en vindt vakbonden best belangrijk.

* Het ging om een onderzoek van CNV Onderwijs, zie hier.

Tagged with:
 

6 Responses to De Vakbond kan niet rekenen

 1. Arno says:

  Lijkt me logisch en eigenlijk apart dat juist de Correspondent daar in de fout gaat. Dat is toch een relatief links medium dat juist sympathie voor de ook linkse vakbonden zou moeten hebben.

 2. Janos Betko says:

  Ik denk dat je gelijk hebt als je zegt dat de Correspondent overwegend linksgeoriënteerd is. Maar ik weet niet of dat geldt voor al hun correspondenten. Daarnaast zie je ook wel eens aan de linkerkant mensen die zichzelf progressief links vinden, en de vakbeweging conservatief links. Daar zou het ook nog wat mee te maken kunnen hebben. Ik heb iig geen idee waar Visser politiek staat.

 3. Arjen says:

  Ik vind De Correspondent niet echt links. Wel progressief, maar met vaak wel een onafhankelijke toon. Dat laatste botst erg met “de vakbonden”, die vaak meegaan (en kennelijk moeten) in het politieke spel. Op het moment dat je bij de LSVb zegt dat een debat over selectie op kwaliteit (lees: het verhogen van de kwaliteitscriteria in bijv. de propedeuse) nodig is, heb je altijd wel een politieke partij die dit interpreteert als “selectie aan de poort en een bindend studieadvies”. Is maar een voorbeeldje. Dit – gecombineerd met de zeer conservatieve houding van veel vakbonden die altijd overduidelijk gebaseerd is op het behouden van veel rechten voor mensen die toch al veel rechten hebben – levert volgens mij wel wat spanning op met De Correspondentredactie op (met wat meer ZZP’ers die waarschijnlijk andere opvattingen hebben over de arbeidsmarkt van de toekomst)… maar dat praat snelle conclusies over andere dingen niet goe.

 4. Lisa says:

  @Arjen, je theorie dat de conservatie houding van veel vakbonden botst met het progressieve geluid van de Correspondent kan natuurlijk kloppen. Maar zelfs als dat zo is, geeft dat geen enkel excuus om zo af te geven over ‘de’ vakbond, op basis van wat een enkele, relatief vrij kleine vakbond, naar buiten brengt.
  Waarom het mij extra stoort is natuurlijk omdat ik bij een andere onderwijsvakbond werk. Eentje die niets met de ‘onderzoeken’ te maken heeft die in het artikel worden aangehaald, maar daar wel op wordt aangesproken. Veel mensen kennen namelijk het verschil niet tussen de onderwijsbonden. Johannes Visser weet dat wel, en ik heb hem er ook bij het eerdere artikel (online) op aangesproken. Gek genoeg worden complimenten over artikelen geretweet, maar kritische kanttekeningen ontweken. En dat mag, maar om dan precies hetzelfde te doen in een tweede artikel vind ik De Correspondent onwaardig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.