Zucht...Wederom kwamen coalitie en oppositie de afgelopen twee dagen niet nader tot elkaar in wat geldt als het belangrijkste politieke debat. Het kabinet deed alsof het overal over wilde praten, maar van samenwerking of concrete plannen was geen sprake. Het enige resultaat van deze vergadermarathon was een uitbreiding van het lexicon van de Handelingen met de woordencombinatie ‘zielig-hypocriet-miezerig’. Hier volgen vier redenen waarom we volgend jaar die algemene beschouwingen beter kunnen annuleren.

Het jaarlijkse vergadercircus probeert in twee dagen tijd de politieke implicaties van de troonrede te behandelen door om beurten de cijfers van het Centraal Planbureau van een eigen interpretatie te voorzien. Dit gewichtige gevecht is gereserveerd voor de fractievoorzitters, die hier hun jaarlijkse moment in de zon krijgen. Dat zij zich onmogelijk kunnen verdiepen in alle aspecten van het landsbestuur lijkt niemand een probleem te vinden zolang er krantenkoppen gemaakt kunnen worden over NSB-vlaggen of de gebroeders Castro.  Dat brengt ons bij het tweede manco aan het TK-theater: ‘de media’ rapporteren slechts de verbale uitschieters. De wisselwerking tussen het gebrek aan diepgang vanwege het generalisme van de lijsttrekkers en de focus op queleranten door de media wekt de indruk dat er in die twee dagen weinig substantieels gebeurd is.

Media die alleen over vuurwerk schrijven hebben echter een excuus; er gebeurt namelijk verder bijzonder weinig. De oppositie gooide stenen in het water maar het kabinet weigerde er bruggen van te bouwen. Het is tekenend dat minister Dijsselbloem de algemene financiële beschouwingen (AFB) heeft uitgesteld zodat er in de achterkamertjes bereikt kan worden wat men in de belangrijkste vergadering van onze democratie niet voor elkaar heeft gekregen.

Af en toe komt je er samen niet uit, ook dat hoort bij politiek. Helaas is dat bij de algemene beschouwingen wel een dure grap: van de 139 aanwezige Kamerleden zonder spreekrecht die daar twee volle dagen met hun iPad zitten te spelen mag verwacht worden dat ze meer kunnen doen dan hun hand opsteken bij hoofdelijke stemmingen. Ook de bewindspersonen in Vak K zouden het te druk moeten hebben met het besturen van het land om te dienen als het behang van de minister-president. Wanneer het echte politieke werk zich afspeelt in de achterkamers kunnen we volgend jaar de weledele Algemene Beschouwingen beter overslaan.

Tagged with:
 

4 Responses to Algemene beschouwingen: laat maar

 1. Jasper van s says:

  Wellicht voortaan beschouwen met 20 kamerleden ofzo. De rest mag rond 5 uur op komen draven voor een eventuele motie. Kan men eens tijd besteden in het verdiepen in d stof.

 2. Lisa says:

  Niet alle Kamerleden zijn gedurende de twee dagen fulltime aanwezig. Ik had op de eerste dag van de algemene beschouwingen een afspraak met een Kamerlid van een vd christelijke partijen waarbij zijn secretaresse opmerkte dat ze meestal trouw in de zaal zaten, maar er even tussenuit piepen niet zo erg was ‘want de camera is toch meestal niet op ons gericht’.
  Verder in grote lijnen eens met het stuk, maar liever met een andere conclusie; laten we de achterkamertjes overslaan en voortaan tijdens de politieke beschouwingen een goede discussie voeren. Met meerdere woordvoerders per fractie.

 3. Arno says:

  Tja, VVD en PvdA houden elkaar al in een wurggreep en dat is alleen maar erger geworden door alle akkoorden. Nu moet er onderhandeld worden, maar dat kan niet 100% over rechts vanwege de PvdA en niet 100% over links vanwege de VVD. En eerlijk delen wil de oppositie niet. Logisch dat ze daar niet uitkomen, laat staan in het openbaar. Ik snap dat de achterkamertjes niet transparant zijn, maar ze zijn helaas wel nodig. Onderhandelen in het openbaar gaat gewoon heel slecht, zeker gezien tegenwoordig elk woord vereeuwigd wordt.

 4. Lisa says:

  @Arno, ik snap je punt over de achterkamertjes, maar ligt het probleem niet deels bij politici zelf? De nadruk in het politieke debat ligt heel erg bij het aanvallen van elkaar op standpunten en ideeën. Wanneer die meer zou liggen op het samen werken aan oplossingen, zou het makkelijker zijn om in het debat vrijuit te spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.