Afgelopen dinsdag stond in de Volkskrant een stuk over startersbeurzen voor werkloze jongeren, een initiatief van onder andere FNV Jong en CNV Jongeren. De werkloze (tussen 18 en 27 jaar, met minimaal een mbo-2-diploma) gaat zelf op zoek naar een werkgever en kan vervolgens bij de gemeente aankloppen voor subsidie. Het klinkt als een mooi plan om jeugdwerkloosheid tegen te gaan, maar er zit een addertje onder het gras. Het gaat namelijk om stages van maximaal 6 maanden. Alsof er nog niet genoeg wildgroei is aan stageplekken.

Ik verbaasde me over de enthousiaste toon waarop het artikel over de startersbeurs berichtte. Alleen de inleiding al: ‘Met een stage vergroot je als jongere de kans op een baan. Tientallen gemeenten bieden ze aan. Betaald.’ Er is in mijn ogen zoveel mis met die paar zinnen, dat ik eigenlijk niet eens weet waar ik moet beginnen. Maar soit, laat ik een poging doen.

Allereerst dat ene woordje aan het eind: ‘betaald’. We hebben het hier over een stagevergoeding van 500 euro per maand, waarvan 400 euro uit het subsidiepotje van de gemeente komt en 100 euro door de werkgever wordt bijgelegd. Dat ligt mijlenver onder het minimumloon. Voor een stage is het misschien een mooi bedrag, maar feit blijft dat het geen volwaardig salaris is. Terwijl de meeste afgestudeerden in de praktijk wel als volwaardig werknemer functioneren. Je bent niet voor niks afgestudeerd. Natuurlijk moet je ingewerkt worden en jezelf vertrouwd maken met je werkomgeving, maar dat gebeurde vroeger – toen er nog startersbanen bestonden – gewoon in de proeftijd. En natuurlijk komt werkervaring door te doen. Maar we kennen niet voor niets het gezegde ‘ervaring komt met de jaren’. Een stage van hooguit zes maanden is dan nog steeds vrij mager. Tegenwoordig lijkt dat in veel vakgebieden echter de enige manier waarop starters aan de bak kunnen.  

Want het idee om na je afstuderen stage te lopen is niet bijster innovatief. En dat is het tweede bezwaar dat ik tegen het plan wil maken. Fijn dat tientallen gemeenten ervaringswerkplekken aanbieden aan jongeren, zoals de hierboven geciteerde inleiding van het artikel het zo optimistisch stelt, maar het is niks nieuws onder de zon. Sterker nog, ook zonder die subsidie gebeurt het al volop. Ikzelf deed een paar jaar geleden al als pas afgestudeerde werkervaring op via een stage. En een vriendin die geen werk kon vinden, loopt momenteel stage. Ze zit daar samen met een andere stagiaire, ook een afgestudeerde.

Ik heb geen cijfers of onderzoek om mijn theorie te staven, maar ik verdenk organisaties er steeds vaker van dat ze bezuinigen door een extra stagiair aan te nemen in plaats van een nieuwe werknemer.* En ik vermoed ook dat steeds meer afgestudeerden zich melden voor die stageplekken, nadat ze voor de zoveelste keer voor een baan zijn afgewezen vanwege gebrek aan werkervaring. Mooi meegenomen voor de werkgever, die er een goedkope kracht bij krijgt die doorgaans prima zelfstandig kan werken. En waarschijnlijk extra zijn best doet om zich te bewijzen, in de hoop dat hij er een echte baan aan overhoudt. Wat waarschijnlijk slechts sporadisch gebeurt. Natuurlijk is het fijn als een stage je voor een aantal maanden van de straat houdt, maar daarna heb je weer alle tijd om een gat in je cv op te bouwen. Of zou ‘stagehoppen’ een begrip worden?

En zo ben ik aangekomen bij nog een probleem met de inleiding van het Volkskrant-artikel, namelijk de zin ‘Met een stage vergroot je als jongere de kans op een baan.’ Misschien heeft de crisis mij cynisch gemaakt, maar ik betwijfel of die kans zoveel groter wordt. Als steeds meer jongeren stage gaan lopen om werkervaring op te doen, wordt dat steeds minder bijzonder. En dus moet je nóg meer extra’s op je cv hebben staan om eruit te springen.

Volgens mij is investering in stages verspilde moeite. Organisaties hebben geen stimulans nodig om afgestudeerden aan te nemen voor een stage. Dat doen zij al meer dan genoeg op eigen initiatief. Beter kan de overheid geld en energie steken in het zoeken naar manieren om de arbeidsmarkt voor starters weer open te breken. Ze zouden organisaties moeten stimuleren om meer pas afgestudeerden aan te nemen. Gewoon, als volwaardig werknemer met een normaal salaris.

Anouk Broersma

Die overigens absoluut geen spijt heeft dat ze stage is gaan lopen na haar afstuderen. Nee, het leverde niet direct een baan op. Maar het stimuleerde haar wel te blijven doen wat ze leuk vindt: schrijven. En dat doet ze bijna drie jaar later nog steeds, als zzp’er.

*Micha Wertheim voelde dit een jaar geleden trouwens ook al haarfijn aan, getuige deze visuele column.


Tagged with:
 

6 Responses to Subsidie faciliteert wildgroei aan stages

 1. Jonas Sweep says:

  Eens. Ook ik heb er voor mezelf geen spijt van dat momenteel ik stage loop. Ik weet dat ik de markt aan het verzieken ben, dat spijt me dan weer wel. Daar komt wel bij dat afgestudeerden van nu wel minder kunnen dan afgestudeerden 20 jaar geleden. Maar ja, ook dat hebben we zelf in de hand in een democratische samenleving waar we zeggenschap hebben over de investering in het onderwijs.

 2. Ik ben vorig jaar augustus afgestudeerd als muziektherapeut en loop nu sind deze week ook een prakijktperiode van een half jaar bij een zorginstelling. Voor mij is het een mooie manier om mijn vakgebied op de kaart te zetten en er in het mooiste geval een baan aan over te houden.

  Ik ben het echter wel de schrijver eens. Als alle werkgevers gaan rekenen op gratis werknemers in deze tijden van crisis komt het de arbeidsmarkt niet ten goede. De zorg wordt echter zodanig afgeknepen dat ik me niet kan voorstellen dat ze andere mogelijkheden hebben.

  De stages hebben overigens wel een aantal nog niet genoemde voordelel. Als de huidige generatie versafgestudeerde jongeren massaal geen baan kan vinden gaat dat een psychologisch effect hebben op deze generatie. Na 4 á 5 jaar hard studeren heb je eerder te vrezen voor werkloosheid dan dat je het behalen van een diploma kan vieren. Te lang thuis zitten verwijdert je ook van je vakgebied, je komt niet meer in aanraking met nieuwe trends. Verder klopt de centrale quote weldegelijk voor het individu, zei het niet dat het misschien voor het collectief het tegenovergestelde effect heeft.

 3. Arno says:

  Helaas is er in de afgelopen wel meer veranderd. Er zijn minder banen, de diploma’s zijn minder waard, de lonen zijn gestegen en de concurrentiepositie van Nederland is verzwakt. Dat alles maakt dat de (jeugd-)werkloosheid oploopt, en daar gaat geen enkele subsidieregeling iets aan doen.

 4. Jasper van s says:

  wat dat loon betreft. Volgens mij heb je recht op bijstand zolang je minder verdient dan bijstand en bechikbaar bent voor werk zonder belemmerd te worden door bijvoorbeeld studie. dus als je eerst de bijstand regelt en daarna de stage kom je lijkt mij gewoon op bijstandsniveau en misschien nog meer ook. Oja en gewoon zelf de regels opzoeken en niet luisteren naar die miepen van UWV/CWI (of hoe dat vandaag ook al weer heet). Die vertellen gerust dat je geen recht hebt op bijstand om wat voor reden ze ook uit hun duim kunnen zuigen. Terwijl je na de aanvraag er ineens wel recht op hebt.
  Ikzelf heb een stage gedaan en bijstand ontvangen. en die stage was zelfs bij een naburige gemeente. Die dus wel de regels heeft en niet de prikkel om je aan werk te helpen omdat zij jouw bijstand betalen.
  Uiteraard werk je dan nog steeds voor een onrespectvolle habbekrats, maar dan kom je kwa inkomen wel boven die paar honderd euri.(niet echt dan weer boven de duizend)

  Verder is een van de belangrijkste eisen van werkgevers tegenwoordig werkervaring. Uiteraard ook liefst wel in de richting. echter een stage kan zo wel een goede op stap zijn en het is beter dan bank hangen.

 5. […] waarom ik er geen heil in zie? Het blog is hierte lezen. Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met stage, subsidie, werkloosheid. […]

 6. Arno says:

  Mooi voorbeeld bij het WNF: 125 per maand voor HBO-niveau, meerdere jaren werkervaring, 32-40 uur en werken buiten kantooruren. Excuus: anderen doen het ook…

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/08/wnf_zoekt_afgestudeerde_voor_1.html

  https://twitter.com/jndkgrf/status/362816881721221122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.