Jongens gaan aan de slag met keukentjes en een kapperset en meisjes spelen met auto’s en technische lego. Het bedrijf Top Toy heeft een sekseneutrale folder uitgebracht. Een nieuw fenomeen in speelgoedland. Een mooi idee, helemaal omdat de vraag voor deze folder bij de klanten vandaan komt en niet uit de koker van een reclamejongen (of –meisje). De folder komt uiteraard uit Zweden, het ultieme emancipatieland. De folder doorbreekt de stereotype verdeling van stoer speelgoed voor jongens en schattig en dienstbaar speelgoed voor meisjes. Goed nieuws!

Totdat ik de column van Aleid Truijens in de Volkskrant las. Truijens propageert dat we jongens hun indianentooi, piratenlego en heftrucks terug moeten geven “voordat ze ten onder gaan in een volmaakt gefeminiseerde samenleving”. Door onze focus op genderneutraliteit bannen we bepaalde – jongensachtige – gedragingen uit. Zo is het onderwijs ingericht op de wijze waarop meisjes leren. Anekdotisch bewijsmateriaal is er ook: de vierjarige tweeling van wie de jongen de mannenpop uit Pocahontas wegwerpt, omdat hij een stoere Action Man wilde. Aangeleerd of aangeboren gedrag?

Door een sterke focus op genderneutraal speelgoed wordt niet alleen gezegd dat jongens best met een kapperset mogen spelen en dat meisjes een indianentooi niet misstaat, maar eigenlijk ook dat jongens met auto’s en meisjes met barbies iets fout doen. Deze kinderen, of liever gezegd hun ouders, conformeren zich blijkbaar (te veel) aan rolbevestigende stereotypen.

Maar is dat zo? Mag een jongen niet gewoon met een autogarage spelen en mag een meisje zich niet verliezen in mooie sprookjes met een prinsessenbarbie? Natuurlijk wel. Alleen moeten ouders opletten dat ze hun kinderen beide opties aanbieden. Een jongen die alleen maar actiehelden en auto’s ziet, zal niets anders willen. Datzelfde geldt voor een meisje met een roze prinsessenkamer vol barbiepoppen. Als een jongen ‘stoere’ dingen wil doen, moet hij dat vooral doen, maar er moet ook ruimte zijn voor een andere invulling van de vrije tijd. The best of both worlds wil ik propageren: dwing kinderen geen sekseneutraal speelgoed op, maar laat ze ook niet leven in een wereld vol stereotype rolbevestigingen.

Kinderen willen geprikkeld worden, ver wegdromen naar spannende en mooie werelden en die tot leven brengen met speelgoed. Daar hebben ze geen speelgoedgids voor nodig, dat bedenken ze zelf wel. Ouders moeten meebewegen met de creativiteit van hun kind en ze laten zien dat er meer is dan het ‘standaard speelgoed’. De intentie is er vast wel, maar de gemiddelde vader denkt wel twee keer na voor hij zijn zoon een pop geeft; de Sex and the City avond met z’n vrouw en haar zussen staat hem nog vers in het geheugen.

Tagged with:
 

9 Responses to Stoere jongens, lieve meisjes en speelgoed

 1. Arno says:

  Helemaal mee eens, maar toch voelt het vreemd om een jongetje een barbiepop te geven. Een oplossing: zusjes (of broertjes voor een meisje natuurlijk). Pas toen ik 5-6 was kwam ik erachter dat thee-leuten en verkleedpartijen met m’n zussen eigenlijk heel saai was/waren.

 2. Ate says:

  In de AH XL hebben ze jongens- en meisjespasta(die italiaanse voor in tomatensaus, niet gemalen jongetjes en meisjes). Wat wordt daarvan gevonden?

 3. Karen says:

  Interessant idee. Wat me opvalt, echter, is dat het nu zo lijkt alsof de ‘rollen’ worden omgedraaid. Ik heb de folder niet gezien, dus ik weet niet of het klopt, maar is sekseneutraal niet dat jongetjes koken én met lego spelen, net als meisjes?

  Dan blijft de keuze open en wordt er geen speelgoed voor beiden uitgesloten. Dat zou ik een mooi initiatief vinden.

 4. Arno says:

  Eigenlijk is alles prima, zolang het ook maar geaccepteerd blijft als een jongen met actionman of auto’s wil spelen, en een meisje met poppen speelt.

  Jongetjes- en meisjespasta is natuurlijk van de duivel, alleen spongebob- en smurfenpasta is acceptabel. Of, heel gek, gewone pasta? Maar elleboogjes zijn voor in de soep en verders niks.

 5. Nynke says:

  Vroeger waren er ook commercials waarin zowel jongens als meisjes met hetzelfde speelgoed speelden. Een aantal daarvan staan nu in dit filmpje op Youtube, getiteld ’10 toys that made you gay’: http://www.youtube.com/watch?v=jM4zvChNFKc.

  Dat geeft wel een beetje aan wat het probleem is.

  Edit: De folder staat op http://viewer.zmags.com/publication/4c3e4a62#/4c3e4a62/1http://.
  Ik vind ‘m wel mooi neutraal. Verder is het natuurlijk alleen maar een (goedgelukte) publiciteitsstunt van Top Toy. Ik hoop wel dat het navolging krijgt!

  • Arno says:

   Youtube vindt de Wii-U blijkbaar ook gay… Alsof daar iets mis mee is natuurlijk, maar toch een ongelukkig geplaatste advertentie ;).

 6. Jasper s says:

  Denk niet dat een folder veel effect heeft. Stereotype zijn maatschappelijk verankerd. Iedeereen doet elkaar na en dan kan je echt niet aankomen met jaa de folder zegt er niks van dus ben ik ´normaal´. En als het effect heeft krijg je natuurlijk om te beginnen dat broers en zussen meer ruzie maken over van wie welk speelgoed is.

  • Volgens mij onderschat je de gulzigheid waarmee kids de sinterklaasfolders (en ws. dito met kerst) doorspitten. Uren wordt er verlekkerd doorheen gebladerd. Reken maar dat stereotypen er daardoor al op jonge leeftijd in gebrand worden.

   • Jasper s says:

    OOh die kerstfolder geeft natuurlijk een extra zetje richting die action man. En die bepaalt wellicht ook welke kleur lego men koopt ofzo. Echter de peuter speelzaal lijkt me toch wat confronterender als je thuis een keer die barbie van zus had gepakt en dat daar ook wil doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.