Vorige week had Lisa een leuk stukje op deze site over ‘collegegeldvrij besturen’. Een oplossing die er voor moet zorgen dat studenten die een jaar fulltime wijden aan het besturen van een studentenorganisatie iets minder hard gepakt worden dan momenteel het geval is, en ontzien worden voor de Zijlstra-strafkorting van 3000 euro. Het idee is dat studenten die een jaar full-time besturen zich uit kunnen schrijven als student.

Wat ik daar ook verder van moge vinden, D66 en VVD vinden het een goed idee. Ze schreven hier zelfs  een ronkend stukje hierover, dat druk werd rondgetwitterd door mevrouw Lucas, de onderwijswoordvoerder van de VVD.

Helaas, in dit ronkende stukje komen twee problemen samen die ik al eerder constateerde op vrij-zinnig. 1) Kamerleden hebben niet genoeg inhoudelijke kennis van moeilijke onderwerpen  en 2) heel veel mensen snappen niet dat het bekostigingsmodel in het hoger onderwijs een verdeelmodel is, en dat de toe- en afname van het aantal studenten geen gevolgen heeft voor het totale bedrag dat van het Rijk naar de instellingen gaat.

Het laatstgenoemde artikel stelde dat journalisten onkundig zijn op dit punt, maar godbetert… zelfs onze Tweede Kamerleden die over hoger onderwijs gaan blijken dit niet te snappen, getuige het bericht van D66: “Maar als ze geen onderwijs volgen, is het raar dat je wel collegegeld moet betalen. En daar betaalt de overheid gemiddeld nog 6000 euro per jaar per student aan bij,’ stellen Van der Ham en Lucas.”

Heej! Anne-Wil, Boris! DAT KLOPT NIET. De overheid betaalt helemaal geen 6000 euro per jaar aan deze studenten . Deze studenten zorgen hoogstens voor een (totaal marginaal) verschil in de verdeling van geld tussen instellingen. Alsjeblieft, als jullie nu afkomstig waren van een partijtje met twee zetels dat geen tijd heeft om zich in hoger onderwijs te verdiepen. Maar een vertegenwoordiger van de zelfbenoemde onderwijspartij? En iemand van de grootste partij van dit land, met hoger onderwijs als voornaamste portefeuille?

Als Kamerleden niet eens snappen hoe de geldstromen van de overheid naar de instellingen lopen… hoe kunnen we dan verwachten dat de regering goed gecontroleerd wordt?

 

János hoopt op een reactie van de VVD of D66, die stelt dat het hierboven gelaakte stukje geschreven is door een stagiair en dat ze voortaan hun stukken beter zullen controleren voordat ze geplaatst worden… en dat ze ECHT wel weten hoe bekostiging van het onderwijs werkt!

 

4 Responses to Collegegeldvrijbesturen, macro-budgetten en nog meer onkundigheid

 1. Joep says:

  Vreemd bericht inderdaad! Hoewel ik best *voor* collegegeldvrij besturen ben (waarom “collegegeld” betalen als een student geen college volgt?), is het slechts een uitkomst voor een heel klein percentage van de studentbestuurders. Vervolgens de onderbuik van Nederland nog even frustreren door onjuist voor te spiegelen hoeveel geld er naar een besturend student zou gaan is belachelijk.

 2. Lisa says:

  @Joep, je eerste twee zinnen zijn de samenvatting van mijn laatste stukje. Hierboven gaat het toch vooral om de geringe kennis van Kamerleden over moeilijke onderwerpen waarvan de geldstromen van overheid naar onderwijsinstellingen een mooie illustratie is.

  De vraag die ik in aansluiting op dit stukje graag wil stellen is of het echt onkunde is of simpelweg een slimme strategie. Het is de afgelopen kabinetten toch goed gelukt om studenten neer te zetten als luie wezens die op kosten van de samenleving hun bierdrinkende bestaan ongegeneerd kunnen voortzetten.

 3. Ernstjan van Doorn says:

  Ik ben geneigd in de richting van Lisa te denken: dat het deels een media-truc is om studenten in een “negative issue environment” te drukken. Gevolg is dat iedereen denkt in “compenseren” daarvan. De Framing van “budgetverlaging”, omdat opleidingen een “instellingscollegegeld” mogen vragen, is daarin een sterke trekker.

  Daardoor staan studenten in de verdediging, in plaats van andere actoren, zoals bijvoorbeeld docenten. En wordt bezuinigen ineens niet zo vreemd meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.